Angus
Sığır Irkı
Ülkemizde son günlerde İthal Et alanında
yaşanan büyük bir atak sayesinde tanıştığımız İskoçya’ya ait olan Angus cinsi
sığırlar günümüzde 3 ayrı çeşide sahiptirler.
1800′lü yıllarda Hugs Watson tarafından ilk
Angus birliği kurulmuş olup, günümüzde 1893 yılında kurulan “Aberdeen – Angus
Associotion”, 1967 yılında kurulan “İrish Angus Cattle Society” ve 1883 yılında
kurulan “Aberden Angus Birliği “mevcuttur.
Angus türü sığırlarda en önemli özellik olarak
etinin kalitesi ön plana çıkmaktadır. Bu sebeple özellikle ABD gibi ülkelerdeki
sığır sürülerinin büyük çoğunluğunu Angus Irkından gelen sığırlar
oluşturmaktadır.
Angus Sığırında yağ oranı %6 – %7 iken bu
normal sığırlarda %35 seviyelerine kadar çıkmaktadır. Buda Angus türü
sığırlardaki etin kalitesini arttırmaktadır.
Angus sığırlarında boynuz bulunmamaktadır. Bu
sebeple boynuzlaşmaya bağlı yaralanmalar ve kayıplar olmamaktadır. Bu büyük
sürülerde önemli bir artı değerdir.
Angus sığırlarında üreme erken dönemlerde başlar.
Bu sayede çabuk bir şekilde çoğalabilirler. Aynı şekilde canlı ağırlıkları
günlük olarak 1.4 ile 1.7 KG arasında artabilmektedir.
Kışları – 30 Dereceye kadar dayanabilen Angus
cinsi sığırlar aynı zamanda yaşlandıklarında dahi iyi kalitede buzağı verebilen
bir cinstir.
Görünüm Özellikleri:
Renkleri Siyah ve kırmızı’dır.
Doğuştan Erkek ve dişileri boynuzsuzdur.
Ayrıca bu özellik boynuzlu ırklarla melezlemelerde baskınlığını korur.
Düzgün meme yapılıdır.
Uzun ömürlüdür.
Döl verimi yüksektir.
Kolay doğum özelliği.
Annelik içgüdüsü yüksektir.
Sakin yapılı fakat insana çekingen davranır.
Zor hava şartlarına dayanıklıdır.
Verim Özellikleri:
Cidago yüksekliği: Erkek: 140 – 145 cm ;
Dişiler: 132 – 140 cm
Canlı ağırlık: Erkek: 1000 – 1100 kg ;
Dişiler: 650 – 700 kg
Buzağı doğum ağırlığı: 39 kg
Angus eti 1978 de ” Certified Angus Beef ”
markası olarak tescillenmiştir.
Sign up here with your email
ConversionConversion EmoticonEmoticon