Piedmentosa Sığırı
İtalya’nın Kuzey batısında yetişen bir sığır ırkı olan
Piedmentosa DNA yapısına bakıldığında 20.000 yıl öncesinde Hindistan ve
Pakistan bölgesinde yaşayan bir ırkla çok belirgin benzerlikler taşımaktadır.
Ayrıca Piedmentosa sığırlarının Zebu kanı taşıdıkları da ortaya çıkarılmıştır.
Etinin az yağlı olması ve bununla beraber oldukça yumuşak
bir yapıda olması bu sığır ırkının etçil ırklar arasında kendisini üst sıralara
çıkarmasına sebep olmuştur.
Bu sığır ırkında bulunan “Çift Lender Geni” hem sığır
cinsinin kas yapısının güçlü olmasını sağlarken, etinin kaliteli olmasını ve
yağlanmasını önler.
Görünüm Özellikleri:
Saf ırk piedmentosalar beyaz veya gri renkte olurlar.
Erkekler dişilere göre bir – iki ton daha koyu renkte olurlar.
Göz, ağız ve kulak çevresi siyahtır.
Sakin yapılı ve etçil ırklar içinde süt verim özelliği zayıf
değildir.
Tırnak yapısı çok güçlüdür.
İnce ve narin kemik yapısına sahiptir.
İnce derilidir.
Hızlı ve kolay et bağlama özelliği,
Tescilli, yüksek kaliteli ete sahiptir. (En yumuşak et)
Yem seçmez.
Yüksek et verimine sahiptir. (%86 Et randımanı)
Az yağlı.
Zor hava şartlarına dayanıklı.
Uzun yaşama ömrü.
Hızlı gelişen buzağılar.
Sütçü ırklarla melezlemede doğan buzağıların kalitesinde
artma.
Verim Özellikleri:
Cidago yüksekliği: Erkek: 140- 155 cm; Dişi: 135 – 145 cm
Canlı ağırlık: Erkek: 1000 – 1200 kg; Dişi: 650 – 750 kg
Canlı ağırlık artışı: Erkek: 1300 gr/gün; Dişi: 1500 gr/gün
Buzağı doğum ağırlığı: 32 – 42 kg
Erkekler 12 – 14 aylık kesime uygundur.
Dişiler 15- 18 aylık kesime uygundur.
Laktasyon süresince çok iyi bakılmalı ki, hem buzağı
faydalansın hem sütü düşmesin.
Sign up here with your email
ConversionConversion EmoticonEmoticon