Wagyu Sığırı

Wagyu Sığırı

Anavatanı Japonya olan Wagyu Sığırı ilk olarak pirinç tarlalarında işçi öküzü olarak yetiştirilmiştir. 1635 ile 1838 yılları arasında Japonya’da 4 bacak üstünde duran hayvanların etlerinin yenmesi yasaktı. Bu sebeple o dönemlerde Wagnu Irkı başka ırklarla melezleştirilmemiştir. Irk safkanlığını korumayı başarmıştır.

Ülkede yetiştirilen 5 tip Wagnu; Sığırı bulunmaktadır. Bunlar;
Japon Siyah
Japon Kahverengi
Japon Polet
Japon Shorthorn
Kumamoto Kırmızı sıdır.

Wagyu Sığır Irkının açılımına bakacak olursak Wa = Japonca, Gyu = inek demektir. Yani birleştirdiğimizde Türkçe’ye Japon İnek olarak çevrilmiş olacaktır.
Wagyu tiplerini Japonca isimleri ile de yazalım dilerseniz. Tajima, Hida, Tottori, Shimane, Kochi ve Kumomoto.

Toplamda 28.8 Milyon Wagnu Sığır Irkı nüfusu olduğu düşünülmektedir. Bunların 100.000 adedi Avustralya’da bulunmaktadır.
Irkın canlı olarak başka ülkelere çıkması yasaktır. Bazı ülkeler Sperma ve Embriyo olarak sığır ırkını ülkelerine götürmüşlerdir.

Görünüm Özellikleri:
Renk siyah’tır.
Kolay doğum özelliği.
Erkek ve dişileri boynuzludur.
Etindeki mermerleşme çok iyidir.
Yüksek döl verim özelliği.
Melezlemeye çok uygundur.
Angus ırkı ile oluşan melezlerden F2 leri safkan sayılabilir!

Verim Özellikleri:
Canlı ağırlık: Erkek: 900 – 950 kg ; Dişi: 550 – 600 kg
Canlı ağırlık: 240 – 350 kg/9-13 ay
Canlı ağırlık: 630 kg/18-19 ay
Buzağı doğum ağırlığı: 30 – 40 kg
Et yağ oranı: %35









Previous
Next Post »