Chianina Sığır Irkı
Ana vatanı İtalya olan Chianina Sığırı ismini
İtalya’nın Teskona bölgesinde yer alan Chiana Vadisinden almıştır.
Yaklaşık olarak 2000 yıldır yetiştirildiği
bilinen bu sığır cinsi dünyanın en eski sığır ırklarından birisi olma
özelliğine de sahiptir.
1960 ve 1970 yıllarda İtalya bölgesi dışında
da bilinmeye başlanılan sığır genellikle eti ile tanınmaktadır. Yumuşak ve
yağsız bir ete sahip olan Chianina Sığırı bu sebeple oldukça fazla ilgi
görmüştür.
Birçok ırkın uğradığı ve çeşitli taramalardan
geçtiği Kanada bu ırk içinde İtalya’dan sonra ikinci durak olmuştur. Bu ülkede
yapılan taramalar sonucunda birçok ırkın önüne geçmeyi başarmış ve Avrupa’da
oldukça popülarite sağlamıştır.
Etinin kalitesi, dış şartlara sağladığı uyum
ve melezleştirmeye yatkın olması bu sığır cinsini oldukça sevilen bir sığır
cinsi haline getirmeyi başarmıştır.
Görünüm Özellikleri:
Kısa tüylü , Beyaz ve açık gri renklerdedir.
Boynuzlar siyah ve güçlüdür.
En belirgin özelliği iyi kas yapılı ve güçlü
görünümüdür.
Uzun yüzlü ve bacaklıdır.
Buzağılar hafif kızıl veya kahverengi tip de
doğarlar.
Sahibi ve ortam değişikliğine adapte olamaz.
Bu genelde kilo kaybına neden olur.
Tescilli et kalitesi dünyaca ünlüdür.
Eti sulu, yumuşak, yüksek proteinli ve semiz
kokusu vardır.
Verim Özellikleri:
Canlı ağırlık: Erkek: 1500 kg ; Dişi: 800 kg
Cidago yüksekliği: Erkek: 180 cm ; Dişi: 160
cm
Süt verimi oldukça zayıftır.
1955 yılında 1740 kg ağırlıkla rekor
kırmıştır.
Sign up here with your email
ConversionConversion EmoticonEmoticon