Pinzgauer Sığırı

Pinzgauer Sığırı


Batı Alp dağlarında bulunan yerel inekler ile kan bağının olduğu tahmin edilen Pinzgauer Sığırı 1846 yılında adına kavuşmuş ve bölge de bulunan birçok sığır ırkı ile melezleştirilmiştir.

Bu sığır ırkı hem sütü için, hem eti için hem de erkeklerinin çift Öküzü olarak kullanılabilmesi dolayısıyla yetiştirilmektedir. Özellikle güçlü boynuzları ve aynı derecedeki güçlü vücut yapısı sayesinde birçok ülkede çift öküzü olarak kullanılmaya devam edilmektedir.

1896 yılında ilk olarak Almanya’nın Bayern şehrinde resmi birliğine kavuşan ırkın 1930′lu yıllarda bu şehirdeki nüfusu 85.000 sayısını aşmıştır.
2001 yılında ise Pinzgauer sığır ırkı 360 adet seviyesine düşerek Kırmızı Alarmla nesli tükenen hayvanlar listesine alınmıştır.
Günümüzde 1.3 Milyon adet Pinzgauer sığırı olduğu tahmin edilmektedir.

Görünüm Özellikleri:
Saf kan rengi kızıl – Beyaz’dır. Nadiren siyah – beyaz ı görülmektedir.
En belirgin özelliği boynuz, sırt, kuyruk dibi, meme, karın altı ve  döş çizgi gibi beyaz renktedir.
Erkek ve dişileri boynuzludur.

Verim Özellikleri:
Cidago yüksekliği: Erkek: 140 – 147 cm ; Dişi: 130 – 137 cm
Canlı Ağırlık: Erkek: 900 – 1100 kg ; Dişi: 600 – 700 kg
Canlı ağırlık artışı: 1300 gr/gün
Et randımanı: % 58
Süt verimi: 4.710 Lt / yıl
Yağ oranı: % 3.95
Protein oranı: % 3.51
Kırmızı holstein melezi süt verimi: 6.000 Lt/yıl
Kırmızı holstein melezi yağ oranı: % 4
Diğer süt ırklarıyla melezlemelerde süt verimi: 5.356 Lt/yıl
Diğer süt ırklarıyla melezlemelerde Yağ oranı: % 3.28







Previous
Next Post »