Pinzgauer Sığırı
Batı Alp dağlarında bulunan yerel inekler ile kan bağının
olduğu tahmin edilen Pinzgauer Sığırı 1846 yılında adına kavuşmuş ve bölge de
bulunan birçok sığır ırkı ile melezleştirilmiştir.
Bu sığır ırkı hem sütü için, hem eti için hem de erkeklerinin
çift Öküzü olarak kullanılabilmesi dolayısıyla yetiştirilmektedir. Özellikle
güçlü boynuzları ve aynı derecedeki güçlü vücut yapısı sayesinde birçok ülkede
çift öküzü olarak kullanılmaya devam edilmektedir.
1896 yılında ilk olarak Almanya’nın Bayern şehrinde resmi
birliğine kavuşan ırkın 1930′lu yıllarda bu şehirdeki nüfusu 85.000 sayısını
aşmıştır.
2001 yılında ise Pinzgauer sığır ırkı 360 adet seviyesine
düşerek Kırmızı Alarmla nesli tükenen hayvanlar listesine alınmıştır.
Günümüzde 1.3 Milyon adet Pinzgauer sığırı olduğu tahmin
edilmektedir.
Görünüm Özellikleri:
Saf kan rengi kızıl – Beyaz’dır. Nadiren siyah – beyaz ı
görülmektedir.
En belirgin özelliği boynuz, sırt, kuyruk dibi, meme, karın
altı ve döş çizgi gibi beyaz renktedir.
Erkek ve dişileri boynuzludur.
Verim Özellikleri:
Cidago yüksekliği: Erkek: 140 – 147 cm ; Dişi: 130 –
137 cm
Canlı Ağırlık: Erkek: 900 – 1100 kg ; Dişi: 600 – 700
kg
Canlı ağırlık artışı: 1300 gr/gün
Et randımanı: % 58
Süt verimi: 4.710 Lt / yıl
Yağ oranı: % 3.95
Protein oranı: % 3.51
Kırmızı holstein melezi süt verimi: 6.000 Lt/yıl
Kırmızı holstein melezi yağ oranı: % 4
Diğer süt ırklarıyla melezlemelerde süt verimi: 5.356 Lt/yıl
Diğer süt ırklarıyla melezlemelerde Yağ oranı: % 3.28
Sign up here with your email
ConversionConversion EmoticonEmoticon