JAPON AYVASI ÇİÇEĞİ



JAPON AYVASI


Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Plantea
Şube: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Rosales
Familya: Rosaceae
Botanik Adı: Chaenomeles
Türkçe Adı: Japon ayvası
Japonya’ da doğal olarak bulunan Japon ayvası; yazın yeşil, 3 m kadar boylanabilen, sık dallı, yaygın ve bodur gelişen bir çalı türüdür. Dalları dikenli, yaprak kenarları testere
dişli, 3-5 cm uzunluğundadır. 
Şekil olarak yumurta veya oval şeklinde, üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü açık renkli, tüysüz ve sapı kısadır. Çiçeklerin birkaç tanesi bir arada buket halinde, koyu kırmızıdan beyaza kadar değişen renk alır. Erken ilkbaharda mart-nisan aylarında yapraklanmadan önce çiçek açar. Bazı yıllar kış aylarında da çiçek açabilir. Meyve ayvaya benzer ve sarı yeşil renkli güzel kokuludur. Ayrıca meyvesi de yenebilir.

Üretimi
 
Üretimi; tohum, daldırma ve çelik ile olur.
Tohumla üretimde tohumlar ekilmeden önce 4 0C’ de 2–3 ay katlanarak çimlendirilir.
Sonbaharda direkt açık araziye ekilerek üretilebilir. Ancak tohumdan çıkan bitkilerde açılma görüldüğünden çiçek renklerinde farklılıklar görülür. 
Bu yüzden de tohumla üretim tavsiye edilmez. Çelikle üretimde çelikler haziran ayında o yılki taze sürgünlerden 6–7,5 cm uzunluğunda alınır. % 8’ lik toz IBA ile muamele edilerek soğuk yastıklara hazırlanmış yerlerine dikilir. Soğuk yastıklarda hazırlanan yerleri 2 kısım peat ve 1 kısım kumdan oluşur. Yaklaşık 1 ay sonra köklenen çelikler yine soğuk yastıklara 15–20 cm aralılarla dikilir. Bitkiler iyice kök salana kadar üzerlerine gölgeleme yapılır. Daha sonra bu gölgeleme kaldırılır. Takip eden ilkbaharda bitkiler soğuk yastıklardan sökülerek açık alanda geliştirme yerlerine dikilir. İkinci yılın sonunda bitkiler 30–60 cm boy alır. Kök çelikleri ile de üretim yapılmaktadır. Ocak ayında ana bitkiler sökülerek ana bitkiye yakın olan köklerden 7,5 cm uzunluğunda ve 0,8 cm çapında çelikler hazırlanır. Alınan bu çelikler eşit peat ve kum karışımına yatay olarak yatırılarak üzerleri yine aynı harçla 1 cm kalınlığında örtülür. Köklenen bitkiler sonbaharda buradan sökülerek kaplara, soğuk yastıklara veya açık alanlara alınarak şaşırtılır. 


Üçüncü yılın sonunda bitki boyu 60–70 cm’ e gelir. Daldırma ile üretim için bitkilerin ilkbaharda sert bir budamaya tabi tutularak kuvvetli sürgünler vermesi sağlanır. Daldırma şubat-mart aylarında yapılır ve 15 cm’ lik uç kısmının toprak üzerinde kalması ile yapılır. İlkbaharda bitkiler yerlerinden sökülerek geliştirme yastıklarına dikilir. Japon ayvası, aynı zamanda dip sürgünleri ile de üretilebilir. Özellikle yaşlı bitkiler fazla miktarda dip sürgünü verir. İyi köklenen dip sürgünleri, kış aylarında sökülerek kullanılabilir.

Ekolojik İstekleri
Ilıman ve serin iklimlerde yetiştirilebilir. Her türlü toprağa rahatlıkla uyum sağlar. Güneşli ortamları tercih eder.

Peyzajda Kullanımı
 
Japon ayvaları park ve bahçelerde tekli, üçlü veya beşli gruplar halinde veya çit bitkisi
olarak kullanılabilir.







Previous
Next Post »