Mercimek Kök Koşnili

Erginlerde eşeysel ditnorfizm bulunmaktadır. Ergin dişi 4.5 mm boyunda, koyu kızıl kahverengindedir. Zararlı, ön kısmından arkaya doğru genişleyen oval biçimde olup. keneye benzemektedir. Vücut segmentleri oldukça belirgin ve kıllarla örtülüdür. Dişiler kanatsızdır. Ön bacakları kazıcı tiptedir. Ergin erkek 2-3 mm boyunda, ince uzun silindir şeklinde, koyu kırmızı renktedir. Kanatlar bir çift ve şeffaftır. Kanatlarda kırmızı renkli kilinimsi bir yapı bulunur. Abdomen sonunda beyaz bir kıl demeti uzanmaktadır. Yumurtalar kırmızı renkte ve ovaldir.

Yumurtalardan çıkan birinci dönem larvalar hareketlidir. Birinci dönem larva kendini bitki köklerine tespit ettikten sonra beslenmeye başlamakta ve beslendikçe şişerek kist şeklini almaktadır. Kist dönemindeki larva ikinci dönem larvadır ve beslenme hortumu dışında vücut organları bulunmaz. Dişi kistler ortalama 4-5 mm çapında olup, erkek kistlerden yaklaşık 3 kat daha büyüktür. Dişi ve erkek kistler bitki köklerinde bir arada yapışık olup, bir bitkide 18-20 kist bulunur.

Zararlı, kış dönemini toprakta, 1. larva döneminde kokon içinde geçirir. Mart ayın­da havaların ısınması ile birlikte aktif hale geçen larvalar bitki köklerine geçerek beslenmeye başlar ve bitki özsuyunu emerek beslenen larvalar şişerek kist halini alır. Beslenirken ürettikleri tükürük miktarının fazla olması nedeniyle, toprak ve kum parçacıkları yapışarak kist yüzeyinde kalın bir kabuk oluşturur. İç çeperi siyah renkli olan bu kist kabuğu zararlıyı olumsuz çevre koşullarına ve doğal düşmanlara karşı aynı zamanda koruyucu bir kılıf görevini görür. Pembemsi mor renkte olan bu kistler ezildiklerinde kırmızı renkli bir sıvı çıkar. Bu özelliğinden dolayı bölgede kilimcilikte bir boya maddesi olarak kullanılır. Kistler mercimek hasadına kadar köklerde beslenmeye devam eder, mercimek hasadından sonra yazlamaya girer, yaz ve sonbaharın ilk aylarını beslenmeksizin geçirir.

Eylül ayının ilk yarısında kistler açılıp ilk çıkışlar başlar. Önce küçük kistlerden 3.dönem erkek larvalar çıkar. Ortalama 5 gün süren larva döneminden sonra pupa dönemine girer, yaklaşık 10 gün sonra ekim ayının ilk haftasında ergin erkekler görülür. Dişiler ise kistlerden ergin olarak çıkar. Yumurtalar toprak İçinde yaklaşık 5 cm derinlikte, dişi tarafından salgılanan ve dişinin vücudunu da içine alan pamuğumsu kokon içinde tespih taneleri gibi bırakılır, yumurtalar çoğaldıkça kümeler halini alır. Bir dişi ortalama 579 adet yumurta bırakır. Yılda 1 döl vermektedir.

Yaşayış :
Zararlının 2. dönem larvaları (kistler) bitkide zarar yapar. 2. dönem larvalar bitki köklerinden bitki Özsuyunu emerek bitki gelişmesini yavaşlatır, bitkide sararmalara, kurumalara ve yoğunluğu fazla olan tarlalarda ürün alınamamasına neden olur.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaygındır.

Kültürel Önlemler :
Mercimeğin haşatından sonra derin sürüm (20-30 cm) yapılarak kistlerin parçalan­ması veya olumsuz çevre koşullarının etkisiyle ölmesi sağlanır.

Zararlının kistleri toprakta uzun süre beslenmeden canlı kalabildiğinden, yoğun olduğu tarlalarda 5-7 yıl ekim nöbeti uygulanmalıdır.

Kimyasal Mücadele :
Etkili bir kimyasal mücadele yöntemi yoktur. Bu nedenle kimyasal mücadele önerilmemektedir.

İlaçlama Zamanı :
Etkili bir kimyasal mücadele yöntemi yoktur. Bu nedenle kimyasal mücadele önerilmemektedir.
Previous
Next Post »