Pırasa Güvesi

Erginin boyu 8-9 mm olup kanat açıklığı 15-16 mm'dir. Baş kırmızımtırak, antenler, toraks ve abdomen kahverengidir, ön kanatlar dar uzun, grimsi renkte ve üzeri koyu renkli geniş lekelerle süslüdür. Ön kanadın ortasında arka kenarına yakın üçgen şeklinde beyaz bir leke bulunur. Arka kanatlar gri renkli ve saçaklıdır

Yumurta krem renkli, elips şeklinde 0.2-0.5 mm boyutlarındadır.

Beş larva dönemi geçirir. Birinci dönem larva 1 mm, olgun larva 10 mm boyundadır. Larvanın başı kahverengi vücudu sarımsı beyaz renktedir.

Pupa 7-8 mm boyda, 2 mm genişlikte olup, gevşek yapılı bir kokon içindedir. Pupa, başlangıçta sarı renkte olup ergin çıkışına doğru kahverengi rengi almaktadır.

Kışı pupa veya ergin halinde geçirir. Nisan-mayıs aylarında yeniden aktİvite kazanır. Bir dişi 1 haftalık yaşamı boyunca 100-200 kadar yumurtayı bitki üzerine, yapraklara tek tek bırakır. Yumurtalar 3-4 günde açılır.

Yumurtadan çıkan larvalar doğrudan yapraklara girip, yaprakta uzunlamasına galeriler açarak beslenirler. Larvaların gelişme süresi 25°C de 15 gündür. Son dönemde larva galeriyi terk ederek konukçu bitki üzerine veya başka bir yere yapıştırılmış bir kokon içinde pupa olur. Pupa süresi 25°C*de 7 gündür. Pupadan çıkan erginler gece ve gün boyunca aktiftir.

Ergin kışın sıcaklıkların düşük olması halinde ve kısa gün uzunluğunda diyapoza girebilmektedir. Zararlı bu durumda 4-6 haftada hayatını tamamlayabilir. Diyapoza giren dişinin yumurta veriminde azalmalar kaydedilmiştir. Yılda 4-5 döl verir.

Yaşayış :
Larvalar yumurtadan çıkınca bitki dokusunun içini delerek yaprağın iki epidermisi arasına girer ve orada galeri açarak beslenir. Bitkinin dokusu içinde beslenmesi ile bitki gelişiminde gerileme görülür. Larva yoğunluğu fazla olduğunda bitkide sararmalar ve solmalar baş gösterir.

Yaşlı yapraklarda beslenmesi sonucunda oluşan galeri yüzünden bitkinin pazar değeri azalır. Yaz aylarında Özellikle sonbahar başında zararlı yoğunluğunun artması halinde Önemli zararlara neden olabilir.

Çiçek demetlerinde beslenmesi halinde, zararı konukçuya göre değişmektedir. Pırasada, çiçek demetlerindeki çiçek saplarını yemesi nedeniyle çiçeklerin dökülmesine sebep olurken; soğanda, çiçek sapının gövdeyle birleştiği yerde beslenerek çiçek sapının kırılmasına neden olmaktadır. Tohum üretimi yapılan alanlarda çiçeklerdeki zarar, tohum elde etme bakımından önemli kayıplara neden olabilmektedir.

Bazen zararlının açtığı galerilerde Sirke sinekleri {Drosophila spp.) ve Soğan sineği {Delia antiqua) larvaları beslenmekte, bunun sonucunda, fungal ve bak­teriyel etmenlerin gelişmesine neden olmaktadır.

Ayrıca depolanmış soğan ve sarımsakta da zarar yaptığı kayıtlıdır.

Ülkemizde pırasa ekim alanlarında nadiren görülmektedir.

Kimyasal Mücadele :
Kimyasal mücadele önerilmemektedir.

İlaçlama Zamanı :
Kimyasal mücadele önerilmemektedir.
Previous
Next Post »