Mercimek Kök Biti

Mercimek kökbiti'nin fundatriks (döllerin anası) formları 5-7 mm boyundadır. Bunlar kışlık yumurtalardan çıkan ilk döldür. İkincil konukçulann köklerinde par-tenogenetik olarak çoğalan bireyler, açık krem renkli ve yaklaşık 2-3 mm boyunda­dır. Nimfler yaklaşık 1-1.5 mm boyunda olup turuncu renklidir.

Kökbitinin yaşam çemberi, primer konukçusu olan antepfıstığı ağacının kabukları altında kışı geçiren yumurtadan fundatriks nimfleri (birinci dol) çıktığı zaman başlar. Yaklaşık üç hafta sonra eşeysel olgunluğa gelirler ve partenogenetik olarak çoğalırlar. Her bir fundatriks yaklaşık 22 nimf (ikinci döl) verebilir. İkinci döl nimfleri yayılır ve yapraklarda iğ biçiminde kırmızı galler oluşturur. Galler içinde yaz boyunca üçüncü ve dördüncü döl kolonileri oluşur.

Sonbahar kolonisinde popülasyon maksimum yoğunluğa ulaşarak her bir gal içinde ortalama 35 kanatlı birey meydana gelir. Bu dönemde kanatlı bireyler galleri terk ederek sekonder konukçulann köklerine yerleşirler.

Köklerde beslenen bu bireyler partenogenetik olarak çoğalmaya başlar. Hava sıcaklığına bağlı olarak mayıs ayında kanatlı cinsel (seksupar) bireyleri meydana getirerek primer konukçularına geri döner. Vivipar olarak erkek ve dişi bireyleri meydana getirir. Bu bireyler çiftleşerek antepfıstığı ağacının ana dalları ve gövde üzerinde kabuk altlarına yumurtalarını bırakır.

Yaşayış :
Kökbiti antepfıstığı ağaçlarında yaprak kenarlarında kırmızı renkli galler oluşturarak zarar yapar. Asıl zararı sekonder konukçuların köklerinde yaşayan bireyler oluşturur. Mercimeğin köklerinde koloni oluşturarak, köklerden bitki özsuyunu emerek beslenmesi sonucu bitkinin gelişmesini yavaşlatır, tarlada dairesel şekilde sararmalara ve kurumalara neden olur. Yoğun olduğu tarlalarda verim düşer.

Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz Bölgesi'nde yayılış göstermektedir.

Kültürel Önlemler :
Popülâsyonun yoğun olduğu yerlerde, konukçusu olmayan bitkilerle münavebe yapılmalıdır.

Kimyasal Mücadele :
Kimyasal mücadele önerilmemektedir.

İlaçlama Zamanı :
Kimyasal mücadele önerilmemektedir.
Previous
Next Post »