Yumurtalar sarı renkli, yassı ve hafif elips şeklinde ve 0.8x1.1 mm boyutlarındadır. Erginlerin çıktığı mantolar içine yumurtalar küme halinde bırakılır.
Larvaların birinci döneminde baş siyah, parlak; gövde açık kahverengindedir. Larvalar yaptıklar manto içinde bulunurlar. Metatoraks plakası bir hatla ortadan ikiye bölünmüştür. Ön bacaklar çok iyi gelişmiştir. Abdomen gri dalgalı sarımsı şeffaf renktedir. Her segmentin yan kenarlarında birer siyah küçük nokta vardır. Baş dâhil vücutta seyrek, uzunca, koyu kahverengi tüyler bulunur. Larvaların renkleri son döneme kadar biraz açılmakla beraber, aynı tonda devam etmektedir. Birinci dönem larvalarda boy ortalama 2.0 mm'dir. İkinci dönem larvalarda mantosuz boy ortalama 4.5-5.5 mm, mantolu 4.0-7.4 mm'dir. Son dönem larvalarda boy, manto ile birlikte 22-52 mm'dir.
Pupaları yassı ve tuğla kırmızısı renginde olup manto içinde oluşmaktadır.
Mantolu böcek, kışı birinci dönem larva halinde, bir yıl önceki bitki artıklarından örülmüş mantodaki pupa kokonları içinde diyapozda geçirir. Nisan başından itibaren larvalar toprak yüzeyine çıkarak nohut ve mercimeğe geçer. Bitkilerin taze sürgün ve yapraklarıyla beslenir ve sürgünleri keser. Bu kesilen parçaların bir kısmını, 1.2-1.8 nım'lik parçalar halinde, ipek salgılarıyla birbirine sıkça yapıştırarak, vücutlarının etrafında manto oluştururlar (Şekil 116a). Mantoların renkleri beslendiği ortama bağlı olarak grimsi koyu kahverengi, saman rengi ve yeşilimsi olabilmektedir. Mantoların her iki ucu açık ve genel görünüşleri abdomen sonuna doğru incelen uzunca konik şeklindedir.
Mayısın ikinci yarısından itibaren tohum kapsülleri ile de beslenmekte, göç ederek bir tarladan diğerine geçmekte ve haziran ayının ilk haftasına kadar beslenmelerine devam etmektedirler. Prepupa dönemi haziran ayında mantoların içinde başlamaktadır. Prepupa dönemi toprak çatlakları, taş yığınları veya toprağın 5-10 cm derinliğinde gerçekleşmektedir. Temmuz ayının ikinci yarısından itibaren pupa dönemi başlamaktadır. Ağustos ayının ikinci yarısında ilk kelebekler görülür ve ergin çıkışları eylül ayının ilk yarısına kadar devam eder. Çiftleşen dişiler çıktıkları manto içine 60-120 adet yumurta bırakmaktadır. Ergin ömrü bir gündür. Eylül ayının ikinci yarısından itibaren yumurtalar açılmaktadır.
Mantolu böcek yılda 1 döl verir.
Yaşayış :
Polifag olan zararlının larvaları, bitkileri hem yiyerek, hem de keserek kısa zamanda zarar vermektedir. Bölgede önemli zararı mercimek, nohut, buğday, kavun ve karpuzda bitkinin çıkış dönemlerinde olmaktadır. Mercimek ve nohutta taze sürgün ve yapraklarda oburca beslenmektedir. Ayrıca bitkilerin sürgünlerini keserek bir kısmını mantolarına bağlamakta, diğer kısmı yerde birikmektedir. Buğdayda genç dönemde yaprakları yiyerek ve sapı toprak seviyesinde keserek zarar vermektedir. Kavun ve karpuz tarlalarında erken dönemde fideleri yiyerek zarar yapmaktadır. Beslendikleri tarladaki bitkilerin yeşil aksamı azalınca en yakın tarlaya geçiş yapmaktadır.
Her yıl ekonomik önemde zararlı olmamakla birlikte, salgın yıllarında mercimek ve nohut tarlalarını tamamen tahrip ederek hiç ürün alınamayacak duruma getirebilmektedir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yayılış göstermektedir.
Kültürel Önlemler :
Polifag bir zararlı olduğundan tarlada ve tarla çevresinde yabancı ot temizliğine dikkat edilmelidir.
Kimyasal Mücadele :
Kimyasal mücadele önerilmemektedir.
İlaçlama Zamanı :
Kimyasal mücadele önerilmemektedir.
Sign up here with your email
ConversionConversion EmoticonEmoticon