EKİN KAMBUR BÖCEĞİ (ZABRUS) MÜCADELESİ

EKİN KAMBUR BÖCEĞİ (ZABRUS) MÜCADELESİ

Ekin Kambur Böceği hububatın önemli bir zararlısıdır.Güzün ve ilkbaharda tarlalarda meydana gelen boşluklar,üretici tarafından çoğunlukla ‘SOĞUK VURDU’ şeklinde yorumlanmasına rağmen bu gibi boşluklar genellikle bu zararlı tarafından meydana getirilir.
1-TANINMASI:Zararlı ergini parlak siyah renkte kalıplı bir böcektir.Olgun larvalar(kurtçuklar)2-3cm boyunda,kahverengimsi soluk renktedirler.Esas zararı bu larvalar yapmaktadır.
2-ZARAR ŞEKLİ:Ekin Kambur Böceği; arpa ve diğer hububatta önemli zararlara neden olmaktadır.Tarlada yer yer boşluklar meydana getirir.Bazen bütün tarlayı boşaltabilir.Ekin Kambur Böceği(EKİN KURDU) zararını 3 dönemde yapmaktadır.
a)Genç larvalar sonbaharda genç ekinlerin yapraklarını toprak içine çekmek ve kök boğazını kemirmek suretiyle önemli derecede zarara neden olur.
b)Olgun larvalar ilkbaharda zarara devam edip tarlada açılmalar ve boşluklar meydana getirir.Son derece obur ve hareketli larvalar, bu devrede büyük zararlara neden olur.
c)Erginler hasada yakın günlerde başağı sapından kesip danelerini kemirerek,ekimde ise toprak altındaki daneleri kemirerek zararlı olmaktadır.
3-MÜCADELESİ:Ekin Kambur Böceğine karşı en etkili mücadele metodu tohum ilaçlamasıdır.Zararlıların bulaşık olduğu alanlarda tohum mutlaka usulüne uygun ilaçlandıktan sonra ekilmelidir.Sürme hastalığına kullanılan tohum ilaçlarının ekin kurduna etkisi yoktur.Her iki ilaçta kullanılmalıdır.
4-İLAÇLAMANIN YAPILIŞI:Tohum, 100’ er kg partiler halinde ilaçlanmalıdır.Temiz ve düz beton üzerine serilen 100 kg tohuma 1,5 litre su serpilip nemlendirilir.200 gr ilaç azar azar dökülerek kürekle 3-4 defa aktarılır.İlaçlamalar açık havada yapılmalı ve tohumluk bekletilmeden ekilmelidir.
5-KULLANILAN İLAÇLAR VE MİKTARI:
İlacın Etkili Madde Adı: 100 kg Tohuma Karıştırılacak İlaç Miktarı :
1-Endosülfan 32,9 200 gr
2-Chlorpyrifos-Ethyl 25 WP 200 gr
3-İmidacloprit %70WP 200 gr
4-İsofenphos %40 DS 175 gr
Tohum ilaçlaması ihmal edilmiş veya ilaçlama gereği gibi yapılmamışsa şubat-mart-nisan aylarında tarlalar mutlaka kontrol edilmelidir.Önemli ölçüde böcek zararı varsa kısmen önleyebilmek amacıyla yüzey ilaçlaması da önerilebilir.Ancak unutulmamalıdır ki yüzey ilaçlaması tohum ilaçlamasına göre çok pahalıdır.Bu nedenle bulaşık sahalarda tohum ilaçlamasını yapmak ürün sigortası durumundadır.
Yüzey İlaçlamasında Kullanılacak İlaçlar ve Dozlar Aşağıdaki Gibidir;
İlacın Etkili Madde Adı: Dekara Atılacak Miktar:
1-Fenitrothion %3 Toz 3000 gr
2-Fenitrothion 550g/1 EC 175 cc
3-Fenthion 525 g/1 EC 175 cc
4-Chlorpyrifos-Ethyl 480g/1 EC 200 cc
5-Azinphos-Methyl 230g/1 EC 250 cc
6-Deltamethrin 25 g/1 EC 20 cc
7-Lambda-Chalothrin 50 g/1 EC 50 cc
Previous
Next Post »