Kışı enginar köklerinde, kokon içinde larva halinde geçirirler. Mart sonundan itibaren, toprak sıcaklığının 15 °C ' nin üzerine çıkmasıyla larvalar beslenmeye başlar. Gelişmesini tamamlayan larva , yine bitki kökleri içinde pupa olur. Pupa dönemi doğada haziran ayındadır. Ergin uçuş periyodu haziran sonu ağustos sonu arası olup en yoğun uçuş 15 temmuz - 15 ağustos tarihleri arasındadır. Kök boğazı ve köke yakın yerlere bırakılan yumurtalardan çıkan larvalar taze sürgün, çatlak ve memeciklerden bitkiye girerek beslenmeye başlar . Gelişme kasım ayına kadar sürer. 9 larva dönemi vardır. Toprak ve hava sıcaklıklarının düşmeye başlaması ile kokon ören larva, kök içinde diyapoza girer. Yılda l döl verir.
Yaşayış :
Larvalar enginar kökleri içinde galeri açarak beslenir. İçinde bulundukları gözün kurumasına ve köklerin içinin oyularak çürümesine neden olurlar. İçi oyulan, gözleri körelen bitki kökü bir süre sonra çürür. Böylece 8 - 10 yıl ürün vermesi gereken bitki 5 -6 yılda kurumaktadır. Kuruyan bitkilerin yerine yenisinin dikilip, bunların ürün vermesi ise 2 - 3 yılda gerçekleşmektedir. Böylece tarlada 5-7 yıllık bir ürün kaybı meydana gelmektedir.
İzmir ilinin enginar alanları ( Karaburun, Narlı bahçe, Menemen ) ' nda görülmektedir.
Kültürel Önlemler :
Yaz sonunda ayırma ve boğaz doldurma işlemleri yapılırken kesilen köklerde larva bulunduğunda bu kökler yakılarak yok edilmelidir. Bu tarladan çelik alıp, başka tarlaya dikilmemelidir.
Kimyasal Mücadele :
Nuvacron ve Dimecron ilaçları sulama suyu şeklinde uygulandıklarından 100 it. suya verilen dozda kullanılacak olan ilaca 75 mi terebentin ilave edilir. Terebentin, ilacın bitkiye nüfuzunu arttırır. Hazırlanan ilaçlı sudan bir bitkinin kök boğazı çevresine 2 lt. dökülür. İlaçlama 15 gün sonra tekrarlanır.
Furadan ise, bitkilerin kök boğazı civarına sağlı sollu 10-15 cm derinliğinde 2 çizi açılarak ilaç bu çizilere verilir. Daha sonra çiziler kapatılarak karıklar salma sulama şeklinde sulanır. Bu ilaçlama sadece bir kez uygulanır.
İlaçlama Zamanı :
Ağustos ayı içinde veya Eylül başında bitkilerin sulanıp uyandırma işlemi yapıldıktan sonra bitkide uyanma ve özsu sirkülasyonu başladığı zaman birinci ilaçlama, bundan 15 gün sonra ikinci ilaçlama yapılır. Ancak Furadan 5 G kullanılırsa bir ilaçlama yeterlidir. İlaç Detayları :
Etken Madde Formülasyon Miktar
Phoshamidon 960 g/l EC 10 ml
Sign up here with your email
ConversionConversion EmoticonEmoticon