Kavun Kızıl Böceği

Ergin 6.5-7 mm boyunda, demir kırmızısı renginde olmakla beraber abdomen siyah renklidir. Vücut şekli uzunca silindirik şekilde çevik hareketli bir böcektir. Limon sarısı rengindeki ince uzun larva, olgunlaştığında 10-15 mm genişliğinde olur. Başın üst tarafı siyah, alt tarafı sarıdır. Anüsün ucu altında yardımcı bacak vazifesi gören emeç şeklinde bir çıkıntı vardır. Larva bu emeç yardımıyla kendini konukçu bitkiye sağlam bir şekilde tutturur.

Kavun kızıl böceği, kışı ergin halinde diyapoz durumunda kuru yapraklar altında veya toprak içinde geçirir. İlkbaharda (nisan- mayıs) havaların ısınmasıyla kavun tarlalarında görülmeye başlarlar ve kavun yapraklarını kemirmek suretiyle zarara başlarlar. Çiftleşmeden sonra dişi böcekler yumurtalarını tek tek veya küçük gruplar halinde bitkinin hemen yakınında toprak altına bırakırlar. Bir dişi böcek ortalama 600 kadar (160-1300) yumurta bırakabilir. Dişilerin yumurtlama müddeti uzundur. Yumurtlama 8-11 gün kadar sürer. Yumurtanın açılım süresi 9-14 gündür. Yumurtadan çıkan larvalar kavun köklerine saldırırlar. Kök içine girerek beslenirler. Bitkilerin kurumasına sebep olurlar. Larvanın gelişme müddeti 1 ay kadardır. Sonra kökleri terk ederek toprak içinde yaptıkları bir yüksükte pupa olurlar. Sıcaklığı bağlı olarak pupa müddeti 8-18 gündür. Yılda 2-4 nesil verir.

Yaşayış :
Kavun kızıl böceğinin ergin ve larvaları zararlıdır. Erginleri genç bitkilerin yaprak, sürgün ve çiçekleri üzerinde beslenerek zarar yaparlar, yaprakları kalbur gibi delik deşik ederler. Bitkilerin gelişmesi gecikir.

Larvaların zararı köklerdedir. Bitkilerin ana ve yan köklerini delmek ve kemirmek suretiyle tahrip ederler ve bitkiyi meyvelerini olgunlaştırmadan kuruturlar. Epidemi yıllarında zararları büyüktür. Larvaların bitki köklerinde açtığı deliklerden toprak mantarları, bakteriler sekonder olarak girerek zarar yaparlar. Bitkiler sararır, solar ve mahsûl olduğu halde olgunlaşmadan kurur.

Kültürel Önlemler :
Kışı geçirmek üzere diyapoza giren erginlerin yok edilmesi için tarlanın kış öncesinden veya erken ilkbaharda derin sürüm yapılması önerilir.

Kimyasal Mücadele :
Verilen ilaçların ve dozların dışına çıkılmamalıdır. Bostan hassas bir bitkidir. Yüksek doz bitkilerde fitotoksite yapabilir.

İlaçlama Zamanı :
Kavun kızıl böceğinin hem ergin hem de larvası zararlıdır. Her biri için ayrı ayrı mücadele şekli uygulanır.

Ergin için, bitkinin yeşil aksamında ergin aranır. Tarlanın köşegenleri istikametinde 100 bitki aranır. Bitkiye 1-2 ergin isabet edecek kadar zararlı görülürse ergin Mücadelesine geçilir.

Larvalar için, aynı şekilde tadanının köşegenleri istikametinde gidilerek tarla kontrol edilir. Solmuş bitkiler varsa kök boğazı civarı, daha sonra kök boğazı ve kökler kontrol edilerek larva aranır. Kontrol edilen bitkilerde % 1-2 oranında zarar görmüş bitki bulunursa larva Mücadelesine geçilir. İlaç Detayları :
Etken Madde Formülasyon Miktar
Bromophos 360 g/l EC 100 ml/da (ergin mücadelesinde)
Carbaryl %5 TOZ 3 kg/da (ergin mücadelesinde)
Carbaryl %50 WP 250 g/da (ergin mücadelesinde)
Diazinon 185 g/l EC 200 ml/da (ergin mücadelesinde)
Diazinon 630 g/l EC 70 ml/da (ergin mücadelesinde)
Previous
Next Post »