Lahana Göbek Kurdu

Ergin grimsi - sarı, kahve renkli, ortalama 6-8 mm uzunluğundadır. Kanat açıklığı 21-15 mm dir. Ön kanatlar dalgalı renkte, üzerinde açık kahve renkli lekeler bulunur. Arka kanat düz bej rengindedir. Yumurta inci tanesi gibi parlak beyazdır. Açılmaya yakın pembemsi bir renk alır. Yumurtadan yeni çıkan larva krem rengindedir. 4 ve 5. dönemde larvalar pembemsi - krem rengini alır. Olgun larvarının uzunluğu 9-15 mrn dir. Başlangıçta açık sarı renkte olan pupanın boyu 7 - 9 mm arasında değişir. Pupa rengi daha sonra koyulaşarak açık kahverengine döner.


Lahana göbek kurdunun gerçek bir kışlaması yoktur. Kış aylarında yumurta hariç zararlının her dönemine rastlamak mümkündür. Sadece aktiviteleri azalır. Erginler pupadan çıktıktan bir müddet sonra çiftleşerek yumurtalarını genç lahana ve karnabahar bitkilerinin kök ile gövde arasına, bazen yapraklara tek tek veya guruplar halinde bırakırlar. Ergin dişi ömrü boyunca ortalama 153 adet yumurta bırakır. Ergin ömrü 1-10 gün arasında değişir. Yumurta açılım süresi 1- 3 gün arasında değişmektedir. Yumurtadan yeni çıkan larva bir müddet yaprağın üst yüzeyinde beslenir, sonra tünel açarak epidermis arasına girer. Larva genellikle açmış olduğu galerinin içinde ve galeri ağzında artıklar bırakır. Larva galeri girişinde çıkardığı pislikleri ağzından çıkardığı ipliklerle bağlar. Ağımsı bir görünüm meydana gelir. Zararlının bu tipik hali kolayca fark edilebilir. Larva gelişmesini 9-13 gün sonra tamamlar. Gelişmesini tamamlayan larva bitkiyi terk ederek bitkinin kök boğazı etrafında toprağın 2 - 3 cm derinliğinde pupa olur. Pupa süresi 2-10 gün arasında değişmektedir.

Akdeniz bölgesinde yılda 5 döl vermektedir. Bir dölünün gelişme süresi 17-31 gün arasında değişmektedir (27 °C de).

Yaşayış :
Yumurtadan çıkan larva bir müddet bulunduğu yerde beslendikten sonra gövde ve yaprak sapı içine girerek beslenir. En önemli zarar larvanın bitkinin büyüme noktasında bulunduğu zaman meydana gelir. Bitki gelişemez yan dallar vererek çatallanır. Baş bağlayamaz. Ancak küçük, pazar değeri düşük lahanalar oluşur. Karnabaharda zarar daha çok önemlidir. Bazen karnabahar bitkisi hiç baş bağlayamaz. Larvanın genç bitkideki zararı daha fazladır. Özellikle fideliklerde beslenme sonucu genç bitkiler 3 - 4 yapraklı dönemde kuruyarak ölür. Genellikle zarar görmüş bitkide cüceleşme, zayıflama ve gelişme geriliği sağlıklı bir bitki ile kıyaslanınca hemen fark edilebilir. Lahana ve karnabahar ekilisi yapılan illerde zararlı bulunmaktadır. En fazla yayılış % 1-89 yayılış oranı ile Adana ve İçel illerindedir.

Kültürel Önlemler :
Tarladaki kurumuş, çürümüş, lahana, karnabahar gibi cruiciferae bitkileri toplanıp yok edilmelidir.

Kimyasal Mücadele :
Fidelik ve tarla kontrollerinde zarar görmüş bitki görülür görülmez ilaçlı mücadeleye başlanır. İlk ilaçlamadan 10 gün sonra 2. bir ilaçlama yapılmalıdır.

İlaçlama Zamanı :
İlaçlama günün erken saatlerinde yapılmalı, lahana gibi yaprağı kaygan bitkilerde ilacın iyi tutunması için ilaçlı suyun içine yapıştırıcı ( Örn.: Şeker gibi) maddeler ilave edilmelidir. İlaç Detayları :
Etken Madde Formülasyon Miktar
Bacillus thuringiensis 16000 IU/mg WP 75 g/da
Chlorpyrifos Ethyl 480 g/l EC 200 ml/da
Fenthion 525 g/l EC 150 ml/da
Pirimiphos Methyl 500 g/l EC 150 ml/da
Quinalphos 250 g/l EC 200 ml/da
Previous
Next Post »