Biber Gal Sineği

Baş siyah ve iridir. Başın üst kısmı gri kül rengindedir. Antenleri gri kahverenginde 11 segmentli iplik şeklinde olup, uzunluğu vücut genişliğinin iki mislidir. Yumurtalar gözle zor görülecek kadar küçük ve elips şeklindedir. Yumurta beyaz renkte ve 0.5 mm uzunluktadır.

Biber gal sineği ergin dönemi hariç diğer bütün dönemlerini biber meyvesi içerisinde geçirir.

Ilık geçen yıllarda kışın bu zararlının larva, pupa ve ergin dönemlerini görmek mümkündür. Gerek bitki üzerinde gerekse yere düşen meyvelerde kışı larva veya pupa halinde geçirir. Kışın, sıcaklığın düşük olması nedeniyle larva ve pupa dönemleri uzar.

İlkbaharda biber fideleri tarlaya dikildiğinde veya kışı tarlada geçirmiş olan bitkiler tomurcuklanmaya başladığında dişiler yeni oluşmuş tomurcuklara yumurtalarını koymaya başlar.

Yumurtaların açılma süresi haziran-ağustos aylarında 2-5 gündür.

Yaşayış :
Biber gal sineği dişileri, yumurtalarını bitki çiçek tomurcuklarına bırakmaktadır. Çiçek tomurcuklarından meyve oluşmaya başladığında yumurtadan çıkan larvalar meyve içini yiyerek beslenir. Meyve içini yer, galeriler açar ve dolayısıyla tomurcukların çoğu dökülür. Dökülmeyen tomurcuklardan da deforme olmuş meyveler teşekkül eder. Larvanın bulunduğu kısım şişkin bir hal alır. Meyvelerde renk açılmaları olur, meyve şeklini kaybeder. Kalite ve kantite değeri düşer. Turfanda bibercilikte önem taşır.

Hatay, Adana ve İçel illerinde yaygındır.

Kültürel Önlemler :
Tomurcuklanmış fideler kontrol edilmeden tarlaya dikilmemelidir. Tarlada enfekteli tomurcuklar yere döküldüğünden dökülmüş ve sararmış tomurcuklar toplanmalı ve derin çukurlara gömülmeli veya yakılmalıdır. Yaz boyunca enfekteli tomurcuk veya deforme olmuş meyveler toplanıp imha edilmelidir. Kışın tarlada biber bitkileri bırakılmamalıdır.

Kimyasal Mücadele :
Kalibrasyon neticesinde dekara sarf edilecek su miktarı tespit edildikten sonra tavsiye edilen ilaçlardan biri ile karıştırılarak, ilaçlamaya geçilir. Sabah çiğ kalktıktan sonra bitkilerin bütün aksamı ilaçlanacak şekilde pülverize edilir.

İlaçlama Zamanı :
100 tomurcuğun 5-8'i bulaşık bulunduğunda veya 2-3 larvaya rastlandığında mücadeleye başlanmalıdır. Adana Bölgesinde mücadeleye başlama zamanı nisan' ın 2. yarısından haziran sonuna kadardır. İlaç Detayları :
Etken Madde Formülasyon Miktar
Diazinon 185 g/l EC 300 ml/da
Malathion 190 g/l EC 600 ml/da
Previous
Next Post »