Havuç Sineği

Erginleri parlak yeşil-siyah renkli sineklerdir. Boyu 4-5 mm'dir. Baş büyük, sarımsı kahverengindedir. Alın kısmında hafif kabarık şekilde, iki adet sert kıl taşıyan ve üç nokta göz tarafından çevrelenen siyah bir nokta vardır. Üçüncü anten segmentinin yarısı siyah, yarısı sarıdır. Kanatlar kahverengimsi sarı damarlıdır.

Yumurtaları çok küçük, sarımsı krem veya beyaz renkte olup, boyu 0.5 mm'dir.

Genç larvalar beyaz veya sarı renkte olup; olgun larva ince uzun, parlak ve genellikle sarı renktedir. Larvalar bacaksızdır .

Pupa soluk sarı renkte olup, abdomenin ucu daha koyudur. 7-8 cm toprak derinliğinde ve köklerin etrafında bulunur .

Kışı köklerde genellikle larva veya toprakta pupa döneminde geçirir. Bölgeden bölgeye değişmekle beraber nisan ile mayıs aylarında pupalardan erginler çıkmaya başlar. Mayıs ile haziran aylarında ergin çıkışları en yüksek düzeye ulaşır.


Dişiler yumurtalarını konukçu bitkilerin etrafındaki toprak yüzeyine, bitkiye yakın şekilde bırakırlar. Yumurtalar yaklaşık 10-12 günde açılır. Birinci dönem larvalar bir süre ince kökler üzerinde beslendikten sonra ana köke girerler. Burada yukarıya doğru bir tünel açarak beslenmeye devam ederler. Yaklaşık 4 haftada olgunlaşan larva havucu terk ederek pupa olmak için toprağa geçer. Yılda 2-3 döl verir. Üçüncü dölün erginleri eylül ayında çıkar, bu dönemde yeni köklenen havuçlarda kış süresince larva veya pupa olarak kalırlar. Diyapoz yoktur.

Yaşayış :
Havuç sineği larvaları en ince köklere kadar girerek beslenseler de asıl zarar ana kök içinde galeri açmaları sonucunda görülür. Köklerdeki helezoni oyuklar çamur ile dolduğundan paslı bir görünüm alır. Havuçlar pazar değerini kaybeder. Yoğunluğun fazla olması durumunda yaprakların sararmasına ve kurumasına da neden olur.

Konukçularının, kök boğazı ve gövdesinin dip kısımlarında da galeriler açarlar. Yoğunluğa bağlı olarak kereviz bitkilerinde bodurlaşma da görülür.

Geniş havuç ekilisi yapılan İç Anadolu, Akdeniz ve Ege Bölgelerinde görülmektedir.

Kültürel Önlemler :
? Erken ekim yapılmasında yarar vardır.

? Toprağın derin işlenerek pupalar yok edilmelidir.

? Erginlerin yumurta bırakmalarını artırdığı için havuç ekimi yapılacak alanlarda yanmamış çiftlik gübresi kullanılmamalıdır.

? Havuç yetiştirilecek yerlerin önceki yıllarda Havuç sineği ile bulaşık olmamasına özen gösterilmelidir. Bulaşık sahalardan mümkün olduğu kadar uzak alanlara ekim yapılmalıdır.

Kimyasal Mücadele :
Bu zararlıya karşı ruhsatlı bir ilaç bulunmamaktadır.

İlaçlama Zamanı :
Bu zararlıya karşı ruhsatlı bir ilaç bulunmamaktadır.
Previous
Next Post »