Pamuk Yaprak Kurdu

Erginlerin kanat açıklığı 35 - 45 mm' dir. Ön kanatlar gri- kahverengi zemin üzerinde karışık şekilde açık sarı çizgilerle süslü, arka kanat beyaz renkli, vücuda yakın yerler açık gridir. Dişi ve erkek kelebekler arasında belirgin bir fark yoktur. Sadece dişiler erkeklere oranla biraz daha büyüktürler.

Yumurtalar 0.4 mm çapındadır. Genellikle 2 katlı olmak üzere yaprağın alt ve üst yüzüne paketler halinde bırakılır. Yumurtaların üstü dişi tarafından salgılanan deve tüyü renginde tüylerle örtülüdür. Yumurtaları bu haliyle tanımak oldukça kolaydır.

Yumurtadan yeni çıkan larvaların hep birlikte beslenmeleri karakteristiktir. Bir süre sonra yaprağın altına geçmek üzere dağılırlar, l. dönem larva açık yeşil renkli ve vücudu uzun kıllıdır. Baş iri ve siyahtır. Vücudun önden 4. halkadaki ve sondan 2. halkadaki birer çift leke tanımada önemlidir. Larvalar büyüdükçe bu lekelerde büyür ve farklı renklerde görülür. Ortada vücut boyunca kirli sarı bir bant uzanır. Larvalar genel olarak koyu kahverengi veya siyahımsı kadife görünüştedir. Gelişmesini tamamlamış larva 40 - 50 mm uzunluğundadır. Pupa, 16-18 mm uzunluğundadır.

Zararlının belirli bir kışlama durumu yoktur. Güney Anadolu Bölgesinde besin bulabildikleri sürece zararlının her dönemini görmek mümkündür. Dişi yumurtalarını birkaç defada 200 - 300'lük paketler halinde yaprak üzerine bırakır. Bir dişi ömrü boyunca 1200 yumurta bırakır. Geceleri aktif olan kelebekler yazın 7 - 8 gün yaşarlar. Kışın bu süre daha da uzundur. Pamuk yaprak kurdu kelebekleri pamuk mevsimi sonuna doğru sebzelerde görülmeye başlar. Yapraklara paket halinde bırakılan yumurtalar 2-4 gün sonra açılır. Bu süre sonbaharda 7-10, kışın 15-20 gündür. Çıkan larvalar yaprak, çiçek ve meyvede beslenirler. Beş gömlek değiştirerek 6. dönemin sonunda olgun larva olurlar. Tüm larva dönemi sıcaklığa bağlı olarak 17-23 günde tamamlanır. Yazın bu süre 16-20 gündür. Dönemini tamamlayan larva 5 - 8 cm derinliğinde toprağa girerek kendine bir yer hazırlar ve içinde pupa olur. Pupa süresi sıcaklığa bağlı olarak 6-10 gün arasında değişir.

Yazın uygun sıcaklık ve orantılı nemde bir dölünü 25-30 günde tamamlar. Yılda 5-6 döl vermektedir.

Ege Bölgesinde döl sayısı 4-6 olarak belirtilmektedir.

Yaşayış :
Çeşitli sebzelerin yaprak, çiçek ve meyvelerinde beslenir. Meyveleri delerek iç kısmına girerler. Yapraklan yiyerek elek haline getirirler. Sebzelerdeki zararı pamuktan sonra çok fazlalaşır. Pamuk alanlarından sebzelere hücum ederler. Bu nedenle eylülden itibaren sebzenin önemli zararlısı durumuna geçerler. Zararlının salgın yaptığı yıllar önemli ürün kayıpları olmakta, domates, patlıcan, biber gibi sebzelerin meyveleri pazar değerini kaybederek atılmaktadır.

Adana, İçel, Antalya?ya Hatay illerinde, Ege Bölgesinde Muğla (Dalaman, Fethiye) ilinde yayılmıştır.

Kültürel Önlemler :
Ekim veya dikim usulüne uygun olarak yapılmalı, zamansız ve fazla sulamadan sakınılmalıdır.

Kimyasal Mücadele :
İlaçlama rüzgarsız havada, erken saatlerde, toz ilaçlarda ise çiğ kalkmadan önce yapılmalıdır. İlaçlama sırasında bitkinin her tarafının ilaçlanmasına özen gösterilir.

İlaçlama Zamanı :
Sebze bahçelerinin köşegenleri yönünde yürüyerek, 100 bitkide 1-2 yeni açılmış yumurta paketi veya 4-5 larva görüldüğünde zararlı ile mücadele gereklidir. Sürvey aynı tarlada 10-12 gün arlıklarla tekrarlanmalıdır. Eşiğin üzerinde bir zararlı populasyonu görülmesi halinde ilaçlamalar yinelenmelidir. İlaçlama larvalar dağılmadan yapıldığında sonuç daha iyi olacağından ilaçlama zamanına özen gösterilmelidir. İlaç Detayları :
Etken Madde Formülasyon Miktar
B.Cyfluthrin 25 g/l EC 150 ml/da
Beta Cyfluthrin 25 g/l EC 150 ml/da
Chlorfenapayr % 50 WG 40 g/da
Previous
Next Post »