ANASON (Pimpinelta anisum L.) TARLALARINDA YABANCI OTLAR

ANASON (Pimpinelta anisum L.) TARLALARINDA YABANCI OTLAR

1. SORUN OLAN YABANCI OTLAR
1.1. Tek Yıllık Yabancı Otlar
1.1.1. Tek yıllık geniş yapraklılar
Bilimsel Adı
Türkçe Adı
Familyası
  
Adonis annua L .
Güz kanavcıotu
Ranunculaceae

Amaranthııs albııs L.
Horozibiği
Amaranthaceae

A. lividus L.
Gri lekeli amarant
Amaranthaceae

A. retroflexus L.
Kırmızı köklü tilkikuyruğu
Amaranthaceae

Anagallis arvensis L.
Farekulağı
Primulaceae

A. foemina Miller
Zehirli farekulağı
Prİmulaceae

Anthemis sp.
Papatya
Compositae

Bupieurum rotundifolium L.
Yuvarlak yap. tavşan kulağı
Umbelliferae

Bifora radians Bieb.
Kokarot
Umbelliferae

Centaurea cvantıs L.
Peygamber çiçeği
Compositae

C. calcitrapa L.
Yıldızlı gelin düğmesi
Compositae

C. solstiîialis L.
Güneş dikeni
Compositae

Chenopodiımı albüm L.
Sirken
Chenopodiaceae

Conringia orientalis L. Andrz.
Doğu korungası
Cruciferae

Canca/is platycarpos L.
Küçük pıtrak
Umbelliferae

Capsella bursa-pastohs L.
Çobançantası
Cruciferae

Corotülla scorpioides (L.) Koch
Akrep kuyruğu
Leguminosae

Descurania sopbia (L.)
Uzun süpürge otu
Cruciferae

Erysimum repandum L.
Pekmez hardalı
Cruciferae

Euphorbia exiqua L.
Ufak sütleğen
Euphorbiaceae

Euphorbia sp.
Sütleğen
Euphorbiaceae

Falcana vulgaris Bernh.
Falçata otu
Umbelliferae

Fumaria offıcinalis L.
Hakiki şahtere
Papaveraceae

Fumaria par\iflora Lam.
Nazik şahtere
Papaveraceae

Galeopsis bifıda Boenn.
Adi diş otu
Labiatae

Gabimi tricormılum Dandy
Boynuzlu yoğurtotu
Rubiaceae

Geranium dissectıun L.
Turnagagası
Geraniaceae

Glauciıtm corniculatum (1.) Rud.
Kırmızı boynuzlu gelincik
Papaveraceae

Heliotropium europaeum L.
Bozot
Boraginaceae

Hypecoum procumbens L.
Adi boynuzlu kimyon
Papaveraceae

Lamiıım amplexicaııle L.
Ballıbaba
Labiatae

Lamiımı purpureımı L.
Kırmızı çiçekli ballıbaba
Labiatae

Lathyrıts aphaca L.
Yabani mürdümük
Leguminosae

Lathyrus erectus L.
Mürdümük
Leguminosae

Malva neglecta Wallr.
Ebegümeci
Malvaceae

Myagrum perfoliatum L.
Gönül hardalı
Cruciferae

Mercurialis annua L.
Yer fesleğeni
Euphorbiaceae

Neslia apiculata Fisch.
Toplu iğne hardalı
Cruciferae

Polygonum aviculare L.
Çobandeğneği
Polygonaceae

Papaver rhoeas L.
Gelincik
Papaveraceae

Ranunculus arvensis L.
Tarla düğün çiçeği
Ranunculaceae

Raphanus raphanistrum L.
Yabani turp
Cruciferae

Salsola kali L.
Adİ soda otu
Chenopodiaceae

Scandix pecten-veneris L.
Zühre tarağı
Umbeliferae

Solanum nigrum L.
Köpek üzümü
Solanaceae

Sinapis arvensis L.
Yabani hardal
Cruciferae

Sonchus oieraceus L.
Adi eşek marulu
Compositae

Senecio vulgaris L.
İmam kavuğu
Compositae

Torilis sp.
İnce pıtrak
Umbeliferae

Turgenia laiifolia (L.) Hoffm.
Pıtrak
Umbeliferae

Tribulus lerrestris L.
Demir dikeni
Zygophyllaceae

Thlaspi arvense L.
Tarla akça çiçeği
Cruciferae

Vaccaria pyramidata Medik.
Arap baklası
Caryophyllaceae

(''/c/a narbonensis L.
Kaba fiğ
Leguminosae

K. cracca L.
Kuş fiği
Leguminosae

Veronica hederifolia L.
Adi yavşan otu
Scrophularıaceae

Xanthyum strumarium L.
Domuz pıtrağı
Compositae






1.2. Çok Yıllık Yabancı Otlar



1.2.1. Çok yıllık geniş yapraklılar

Acroptilan repens (L.) DC
Kekre
Compositae
Anchusa azurea Miller
İtalyan sığırdili
Boraginaceae
Aristolochia hırta L.
Kıllı loğusa otu
Aristolochiaceae
Buglossoides arvensis (L.) Johnst.
Taşkesen otu
Boraginaceae
Convotvutus arvensis L.
Tarla sarmaşığı
Convolvulaceae
Cirsium arvense (L.) Scop.
Köygöçüren
Compositae
Chondrilla juncea L.
Akhindiba
Compositae
Cynanchum aculüm L.
Sütlü sarmaşık
Asclepiadaceae
Cardaria draba (L.) Desv.
Yabani tere
Cruciferae
Echinophora tenuifolia L.
Tarhana otu
Umbeliferae
Foeniculum vulgare Mili.
Rezene
Umbeliferae
Geranium tuberosum L.
Yumrulu jeranyum
Geraniaceae
Lactuca serriola L.
Dikenli yabani marul
Compositae
Medicago sp.
Yonca
Leguminosae
Melilotus officinalis (L.) Pallas.
Sarı taş yoncası
Leguminosae
Tragopogon latifolius Boiss.
Yemlik
Compositae



1.2.2. Çok yıllık dar yapraklılar


Cynodon dactyton (L.) Pers.
Köpekdişi ayrığı
Gramineae









 2.         ZARAR ŞEKLİ VE EKONOMİK öNEMİ
Anason endüstride, tıpta ve parfümeri sanayiinde kullanılmaktadır. Tohumlanndaki uçucu yağ oranı %2-4 olan anason gaz söktürücü, İştah açıcı ve uyku verici etkileri nedeni ile halk ilacı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca anason, unlu mamul imalatında ve diş macunu üretiminde de yer almaktadır. Anason uçucu yağı veya anason esansı tek bir madde olmayıp birkaç uçucu maddeden meydana gelmektedir. Ancak en yüksek oranda bulunan "anetoPdur. Anasona bildiğimiz kokuyu veren anetol oranı arttıkça kalite de yükselmektedir.
Anason nemli, tavlı, keseksiz, gevşek, geçirgen kumlu kireçli iyi hazırlanmış topraklarda yetişir. Ekim zamanı şubat başından Mart sonuna kadar uzanmaktadır. Anason tohumlarının çimlenmesi ve toprak yüzüne çıkması yavaş, gelişmesi zayıftır. Anason hem serpme hem de sıraya ekilebilmektedir. Anason kazık köklü bir bitki olup, üst üste iki yıl ekilirse verim düşüklüğü olur. Bu nedenle anason ekilen yere bol hayvan gübresi verilmektedir.
Serpme ekim yapılması, mekanik yabancı ot mücadelesini güçleştirmektedir. Ancak son zamanlarda üreticiler buğday mibzeri ile anason ekimine başlamışlardır. Mibzerle sıraya ekimde, tohumun pürüzlü yüzeyi, kıvrık, ince uzun yapısı akışkanlığının az olması nedeniyle, üreticiler akışkanlığı arttırmak için tohumla gübreyi birlikte mibzerin deposuna koymaktadır. Anason ekiminde kullanılan buğday mibzerinin sıra arası genişliğini anasona göre değiştirmek için birer göz bantla kapatılmaktadır.
Anason tarlalarına bol hayvan gübresi verilmesi, yabancı ot çıkışını daha da artırmaktadır. Tarladaki yabancı otlar anasondan daha hızlı gelişme gösterir.
Anason yabancı otlara karşı çok hassastır. Bu yüzden ot alma ve çapalama işlemleri ihmal edilmemelidir. Aksi takdirde anasonu yabancı otlar boğar verim alınamaz. Anason bitkisi iki kulaklı olunca birinci, 5-10 cm boya erişince ikinci yabancı ot alma işlemi yapılmalıdır. Daha sonra bir kere daha yabancı ot almak yararlı olmaktadır. Gelişme devresinde 2-3 kez yapılan yabancı ot alımı, yetiştirme masraflarının %30-40'ını kapsamakta ve işgücünün büyük bir kısmı buraya harcanmaktadır. Ege Bölgesinde yapılan bir çalışmada anason üretiminde 1990 yılı verilerine göre yabancı ot temizleme maliyetinin üretiminin %30.87'sini oluşturduğu belirlenmiştir.
3.         MÜCADELESİ
3.1. Kültürel önlemler
Yabancı otların çoğalma ve yayılmalarında ve bunların mücadelesinde karşılaşılan güçlükler dikkate alındığında aşağıda belirtilen önlemlerin uygulanmasında yarar vardır.
— Temiz tohum kullanılmalıdır.
— Münavebe yapılmalıdır.
— Bulaşmaları önlenmek için yanmış çiftlik gübresi kullanılmalıdır.
— Yabancı otlar tohum bağlamadan önce biçilmelidir.
3.2. Kimyasal Mücadele
3.2.1.   İlaçlama zamanı
a)      Ekim öncesi: Ekimden önce toprağa uygulanır ve toprak 5-6 cm derinlikte karıştırılır.
b)      Çıkış öncesi: Tohum ekildikten sonra henüz çimlenme olmadan toprak yüzeyine uygulama yapılır.
c)       Çıkış sonrası: Anason ve yabancı otlar çıktıktan sonra geniş yapraklı yabancı otların 2-5 yapraklı erken gelişme devresinde iken uygulanma­lıdır.
3.2.2.   Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları
Bakanlık tarafından yayınlanan "Bitki Koruma Ürünleri" kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır.
3.2.3.   Kullanılacak alet ve makineler
Yabancı ot mücadelesi, sırt pülverizatörü (mekanik, motorlu, otomatik) veya hidrolik tarla pülverizatörü kullanılarak yapılmalıdır.
3.2.4.   İlaçlama tekniği
Yabancı ot mücadelesinde istenilen sonuca ulaşabilmek için bazı hususlara dikkat edilmelidir.
Ekimden önce öğütlenen herbisitler toprağa uygulanıp diskaro ve tırmık yardımı ile toprağın 5-6 cm derinliğine kadar karıştırılmalıdır. Daha sonra anason ekimim yapılmalıdır.
Çıkış öncesi uygulanan herbisitlerde toprağın iyi sürülmesine ve keseksiz olmasına, keseklerin ceviz iriliğinde olmasına dikkat edilmelidir. İlaçlama toprak tavında iken yapılmalıdır.
Çıkış sonrası yapılacak ilaçlamalarda yabancı otların ve anasonun fazla gelişmemiş olmasına dikkat edilmelidir.
Anason ekimi dikkatli yapılmalı tohumun iyice toprakla örtülmesine dikkat edilmelidir. Böylece ilaçların kültür bitkisi ile teması önlenmiş olur.
Belli bir alana verilecek ilaç dozunun o alana homojen bir şekilde atılmasına dikkat edilmelidir. Bunun içinde ilaçlamada kullanılacak aletlerle önceden bir kalibrasyon yapılması şarttır. İlaçlanan alanlardan ikinci kez geçilmemelidir.
İlaçlama anında hava sıcaklığı 8°C den az ve 25°C den fazla olmamalıdır. İlaçla­ma sırasında rüzgâr hızı 16 km/ saati aşmamalıdır. Genellikle sakin havalarda ilaçlama yapılmalıdır.


Previous
Next Post »