Kuzukulağı (Rumex acetosella) A,B,C vitamini dışında Demir ve Fosfat olarak çok zengindir. Çiğ olarak yenilir. Tadı ekşidir. Mideyi yumuşatmak için yenildiğinden, aşırı derece tüketilmesi de zararlıdır. Kurutulmuş yaprağı ile demlediğiniz çay ateş düşürücü etkisi vardır. Günde 3 bardak tan fazla tüketilmemelidir. Sivilce , cilt hastalıkları ve güneş yanıklarına karşı yeşil yaprakları ezilerek sürebilirsiniz. Baharda büyüyen kuzukulağı haziran eylülde çiçek açar.
Ebegümeci (Malva sylvestris)
Türkiye’nin hemen her tarafında yetişen pembe çiçekli ebegümeci, daha çok güneşli ve kuru yerleri sever. Yapraklarının ve çiçeğinin tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Haşlayarak yada çiğ olarak tüketilebilir.
Eşek Marulu (Sonchus oleraceus)
Soluk yeşil renkli, hafif damarlı, uzun yapraklar pek de uzun olmayan gövdenin etrafını sarmalar. İki yıllık bir bitkidir ve soluk sarı renkte çiçekleri vardır. Gevrek sapları haşlandığında çıtır çıtır ve lezzetlidir.
Kuşkonmaz :Çişinizi komik yapan sebze, Egede bol miktarda bulunur. Kedirgen, Keme Dikeni, Dilfilcan, Tilki Kuyruğu, Tilkişen, Ayrelli ( Kıbrıs yöresi ), Sarmaşık gibi isimler verilir. Ancak sarmaşık adı verilen tür biraz daha acımsı tadındadır. Ama tadının oldukça leziz olduğu söylenir. Sarmaşık olan türüne acı ot, acı filiz, avronet de denmektedir. Yabani kuşkonmaz, çok daha ince bir sapa sahiptir. C vitamini, tiamin, potasyum ve B6 vitamini kaynağıdır. Çiğ yiyin ya da kaynatın. dip kısmını kesin. Soğan veya pırasa ile kavura bilirsiniz. cevis ve sarımsak eklenebilinir.
Sign up here with your email
ConversionConversion EmoticonEmoticon