FINDIK KOZALAK AKARI

FINDIK KOZALAK AKARI
(Phytoptus avellanae , Cecidophyopsis vermiformis Nal. Acarina: Eriophyidae)


Kozalak akarları gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Boyları 0.15-0.35 mm arasında değişmektedir. Fındıkta zarar yapan İki türü bulunmaktadır. Nimler genellikle erginlere benzerlik gösterir. Yumurtaları beyaz ,şeffaf ve yuvarlaktır.

Kozalak akarları mart-nisan aylarında sürgün ve meyve gözlerine girerek buralarda deformeye sebep olurlar. Deforma ettikleri sürgün ve meyve gözleri şişerek halk arasında yumak, fındık gülü,mantar isimleri ile de anılan kozalar oluşur.

Fındık kozalak akarları nisan aylarının ortasında kozalaklarda çıkarak bitkinin vegatatif ve genaratif organlarında zarar yaparlar. Gözlerde meydana gelen zarar uç kurumaları ve meyvelerde azalma (üründe azalma) görülür. Genel olarak her üç sürgünden biri meyve sürgünüdür. Bu durumda her kozalağın bir meyveye zarar verdiği düşünülürse bu zararlının önemi daha da iyi anlaşılır. Fındık kurdu kadar zararlı olmasına karşın bir sonraki yılın ürününe zarar verdikleri için çiftçiler tarafından bu zarar fark edilememekte ve mücadelesine gereken önem verilmemektedir. Oysaki oluşan her bir kozalak bir çotanak kaybına sebep olmaktadır.

Mücadelesi:Kültürel mücadele oldukça etkili olmaktadır. Ağaçların yapraksız olduğu dönemde kozalaklar elle toplanarak bahçenin dışında bir yerde gömülmelidir. Kozalaklar içerisinde akarların doğal düşmanları da olduğu için yakılması uygun değildir. Toprağa gömülmesi yeterlidir.

Kimyasal mücadele olarak bahçenin büyüklüğüne göre rasgele 10-30 ocak işaretlenir. Bu ocakların birer dalındaki koza sayılır ve dal başına düşen koza miktarı belirlenir. Ortalama olarak bir dalda 5 veya daha fazla koza tespit edilirse ilaçlı mücadele yapılır.
İlaçlama zamanı ise; sürgünün dibindeki ilk iki yaprakçığı hariç, ikinci yaprakçık sürgün grubundan arkaya devrildiği yani sürgünün 2,5 yaprak olduğunda (Bu dönem genelde Nisan ayının ikinci haftasıdır.) 1. ilaçlama, bundan 15 gün sonra 2. ilaçlama yapılmalıdır.
FINDIK KOZALAK AKARINA KARŞI KULLANILAN İLAÇLAR VE DOZLARI :
ETKİLİ MADDESİ
Aletin Tipine Göre Kullanılacak İlaç Dozu İlaçlanacak Ocak sayısı
Sırt Atamizörü ( Sırt Motoru )
( 1 Depo 10-12 lt. Su ) Sırt Pulverizatörü ( Sırt pompası )
( 1 depo 18-20 lt. Su )
Doz Ortalama Ocak Doz Ortalama Ocak
Endosülfan 360g/l 60 ml 10 30 ml 5
Endosülfan %32,9 60 gr 10 30 gr 5
Methidathion 400 g/l 38 ml 10 19 ml 5
Omethoate 500 g/l 15 ml 10 19 ml 5


Previous
Next Post »