Sert Çekirdekli Meyvelerde Alternarya Hastalığı

KİRAZDA ALTERNARYA(Alternaria alternata)
YAPRAKTAKİ ZARARI


Fungal bir hastalık olup daha çok yumuşak çekirdekli meyvelerde görülür ve yaprak, çiçek ve meyvelerde zarar yapar. Konukçusu elma ve armuttur. Ancak sert çekirdekli meyvelerde de görülebilir. İlimizde bir kiraz bahçesinde bazı kiraz ağaçlarının yapraklarında belirtileri görülmüştür.
Yapraklarda ilk belirtiler; yaprak uçlarından başlayan küçük yuvarlak koyu kahverengi lekeler şeklindedir. Hastalık ilerledikçe bu lekeler genişler ve birleşerek yaprakların yarıya yakın bir kısmında kahverengi leke şeklinde görülür. Ağır enfeksiyonlarda ise yaprağın tamamına yakın kısmı kahverengileşir ve kurur.
Mücadelesi: Kültürel Mücadele ile ilaçlı mücadele şeklinde mücadelesi vardır. Kültürel mücadelede hastalığa yakalanmış yapraklar, toplanarak imha edilmek sureti ile yapılır. Ancak enfeksiyonun yoğun olduğu durumlarda kültürel mücadele mümkün olmamakta ve ilaçlı mücadele yapılmaktadır.
İlaçalı mücadelede ilkbahar ve sonbaharda % 2 lik bordo bulamacı kullanılmalıdır. M2 ye 10 lt ilaçlı su kullanılması yeterlidir.


First